Grenada 14 april – Cutty’s island tour

thumb cashew

Ben mooi op tijd wakker en ga na een licht ontbijt en voldoende koffie op pad richting De Big Fish waar we door Cutty worden opgehaald. Naast mijzelf gaan ook Rob en Annemieke mee, een Duits stel en een Italiaan. Even verderop, vlak bij St. Georges, pikken we dan nog de crew van de Hooligan op (Tim, Paula (US) en Donna (Canadian)) en dan is het gezelschap compleet. Cutty heeft een prachtige nieuwe en ruime bus met  airco en zelfs een PA system waarmee hij allerlei wetenswaardigheden met ons deelt. Onze eerste echte stop wordt een waterval maar voor we daar zijn moeten we eerst een flink eind met de bus klimmen. Hoe verder we van de kust geraken des te groener wordt de omgeving. Cutty stopt regelmatig en sprint dan de groene muur in om met lokaal fruit en kruiden terug te komen. Werkelijk ongelooflijk wat hier allemaal langs de weg groeit. Jammer dat ik het allemaal niet kan onthouden… (ginger, cacaobonen, sterfruit, sinaasappels, nootmuskaat, koffiebonen, cashewnoten, lemongrass, kaneel, etc, etc….). Na een rit met fraaie vergezichten en een korte stop bij de prachtig gelegen gevangenis komen we aan bij een waterval die we met een korte wandeling kunnen bereiken. Het is wel een beetje een tourist trap (man met aap aan ketting, man met kettinkjes van zeeschelpen, vrouw met kruiden en vrouw met geurige ketting voor op het toilet) maar ja, ze moeten ook geld verdienen… . De waterval ligt wel op een mooi plekje, een kleine oase midden in het groene oerwoud met her en der prachtige tropische bloemen. We zouden er kunnen/mogen zwemmen maar daar heeft niemand echt trek in. Na een korte stop  gaan we dan ook verder richting het kratermeer. Dat is nog een stukje omhoog….en dat blijkt de gloednieuwe Nissanbus niet meer aan te kunnen. Er lijkt iets mis te zijn met de versnellingsbak en op een steil stuk houdt de bus ermee op. Wij wandelen een stukje omhoog naar een uitzichtspunt terwijl Cutty verwoede pogingen doet het apparaat weer aan de gang te krijgen. Met veel moeite weet hij de bus toch nog boven op de berg te krijgen. We kunnen weer instappen want het is van daaraf nog maar een klein stukje rijden en grotendeels bergaf naar het kratermeertje. Daar aangekomen parkeert hij de bus en begint als een dolle te toeteren. Dat blijkt hij te doen om de lokale apen te lokken. Wanneer we uitstappen duurt het niet lang of er komen een paar apen tevoorschijn. Cutty geeft ze wat te eten en hij kan ze zelfs op je schouder lokken. Na het aapjes kijken maken we een wandelingetje naar het kratermeer, Cutty blijft achter en is druk met het regelen van een andere bus die, nadat we een drankje hebben gedaan op het terras, zowaar arriveert. Helaas is de bus wel een maatje kleiner en het zicht naar buiten iets minder maar we zijn tenminste weer op pad! De volgende stop die we maken is bij de Grenada Chocolade fabriek. Bezoekers worden doorgaans doorverwezen naar het bezoekerscentrum maar Cutty weet ons een rondleiding te bezorgen in de piepkleine fabriek. Hier wordt zeer zuivere chocolade gemaakt (100%)! Na de rondleiding kunnen we van alle soorten wat proeven en de meeste mensen likken er hun vingers bij af. Ik ben alleen niet zo’n chocoladefanaat… Maar de chocolade stilt wel mijn inmiddels rammelende maag een beetje. Gelukkig gaan we op de volgende stop lunchen en dat doen we in het restaurant bij de River Antoine Estate – Rum fabriek. Deze fabriek is reeds in gebruik sinds 1785 en maakt de rum nog steeds op de oude wijze. Ook de oplage is niet veel groter geworden en aan export doen ze dan ook niet, ze kunnen feitelijk al niet voldoen aan de lokale vraag. Overigens kan je de rum niet eens meenemen aan boord van een vliegtuig aangezien het alcoholpercentage te hoog is (75%), wel maken ze speciaal daarvoor een ‘slap aftreksel’ met slechts 69% alcohol maar daar zal je de locals niet mee zien denk ik…. Het is fascinerend om te zien dat de fabriek feitelijk nog op een dergelijke ouderwetse wijze functioneert. Het oude en gigantische waterrad drijft de machines aan en vrijwel al het andere gebeurt nog volledig handmatig. Een dergelijke werkwijze zou in Nederland verboden zijn…. Aan het eind van deze rondleiding mogen we dan eindelijk de rum ook proeven en het smaakt prima! Zeker de 75% rum is erg zacht maar je gaat er wel van op je kop staan vermoed ik. Ik houd het dus maar bij een paar kleine borrelglaasjes… Licht beneveld gaat de route verder en wel naar een Nootmuskaatfabriek. Grenada is een van de drie lokaties in de wereld waar op grote schaal Nootmuskaat wordt gefabriceerd. Voor orkaan Ivan was Grenada zelfs de grootste leverancier met ca. 6 mln. Kilo per jaar. Ivan heeft vrijwel alles verwoest en Nootmuskaatbomen hebben een jaar of 6 nodig voor ze weer een beetje noten gaan leveren en zijn pas weer echt productief na 10 tot 15 jaar. Inmiddels zit de productie ‘alweer’ op zo’n 600.000 kg, dus nog steeds slechts op 10% van wat het ooit was…. Ook in deze fabriek wordt er nog veel met de hand gewerkt. De noten worden (deels) handmatig gekraakt (door vrouwen) en met de hand dagelijks geharkt om schimmels te voorkomen. Na deze Nootmuskaattour is het tijd om de tour af te ronden. Wanneer we afgezet worden bij De Big Fish lessen de Hollanders de dorst nog even met een biertje en gaan vervolgens retour naar onze boten. Toch best vermoeiend zo’n lange dag…na een snack ga ik dan ook maar lekker vroeg naar bed!

This entry was posted in Dutch. Bookmark the permalink.

4 Responses to Grenada 14 april – Cutty’s island tour

 1. Robert1 says:

  Je hebt toch wel een voorraad nootmuskaatnoten gekocht?
  En vergeet niet een potje nootmuskaatjam te kopen!

  • skipper says:

   Nog niet gedaan….maar ik ben nog niet weg…

   • Robert1 says:

    Ik vond het juist zo leuk om een grote zak nootmuskaatnoten te kopen in zo’n verwerkingsbedrijfje, gewoon in een zak bruin pakpapier. Interessant was daar ook dat ze de nootjes in water deden en de nootjes die bleven drijven waren voos, niet goed dus. Heb jij dat ook gezien?

    • skipper says:

     Heeft de man ons inderdaad ook laten zien, blijven ze drijven dan zit er te weinig olie in blijkbaar. Kon er wel een zak nootmuskaatnoten kopen maar ja, wat moet ik ermee…. Koken is niet mijn sterkste kant!

Wil je reageren? Dat kan!