Bonaire 8 november – toeristtrap

De ochtend wordt weer gekenmerkt door een flinke hoosbui. Terwijl ik aan de koffie zit komt een varend flatgebouw langzaam dichterbij. Het is de Noordam uit Rotterdam en dit cruiseschip luidt het begin van het cruiseseizoen in voor Bonaire. De eerste toeristenboten, waaronder de lokale jonk, cirkelen dan ook al snel rond de Noordam. Na de koffie en het leegpompen van mijn dinghy pak ik de water jerrycans en vaar met de dinghy naar de marina om aldaar weer even een paar weken mooring te betalen en meteen even wat water mee te nemen. te kopen. Eenmaal terug aan boord besluit ik eerst maar even aan wal te gaan om wat carburateurcleaner te kopen en mijn telefoon abonnement te verlengen. En dan kan ik meteen eens zien hoe Kralendijk verandert wanneer zo’n 2000 passagiers worden losgelaten. In de hoofdstraat van Kralendijk schuifelen tientallen witte Amerikanen langs de etalages. De passagiers blijken doorgaans redelijk op leeftijd te zijn, fors van omvang, hebben veelal een pet of hoed op en de witte beentjes eindigen vaak in een paar witte sokken. Ook de scootmobiel of wat daarop lijkt is populair onder dit volk. Wanneer ik op het Wilhelminaplein arriveer wordt pas echt duidelijk wat de impact is. Het slaperige Kralendijk is omgetoverd in een ware touristtrap. Het pleintje is gevuld met standjes van lokale kunstenaars die van alles aan de man proberen te brengen. Ik vind het wel geestig. Ook Jose en Stephanie staan er met een standje en daar kan ik dan ook in alle rust en verbazing even zien hoe e.e.a. in z’n werk gaat. De dames hebben het druk met verkopen van blingbling sieraden, koelkastmagneetjes en mozaiekwerkjes dus ik laat ze al snel weer met rust en kuier wat over de markt. Op de terugweg blijkt de boulevard voor verkeer gesloten te zijn, daar staan de standjes van de aanbieders van toeristische trips. Het loopt inmiddels tegen lunchtijd dus het is er momenteel vrij rustig. Ik heb het wel gezien dus ga retour naar mijn dinghy en mijn boot. Terug aan boord spring ik maar weer eens overboord om wat af te koelen en even te snorkelen. Ook Paul had blijkbaar dit idee dus kunnen we al dobberend even bijpraten. Na een half uurtje krijg ik echter kramp in mijn been dus besluit op halve kracht richting boot te zwemmen, het is mooi geweest blijkbaar. De rest van de middag vliegt voorbij met vrij nutteloze zaken en voor ik het weet is het alweer zes uur. Terwijl de Noordam van wal steekt en zijn cruise voortzet lepel ik een bakje yoghurt naar binnen. Zin om te koken heb ik niet. Met een after dinner sigaar in mijn hoofd klap ik de boordbios open en duik in alweer het zesde seizoen van SoA… Rond half tien klap ik ‘m weer dicht en ga lekker bijtijds mijn mandje in.

This entry was posted in Dutch. Bookmark the permalink.

3 Responses to Bonaire 8 november – toeristtrap

  1. Elise says:

    Mijn vooringenomen beeld van een cruis tourist is dus geheel waar….

  2. Robert1 says:

    De volgende keer moet je een foto van een cruiseschip maken met het bestuurskantoor of de Passangran op de voorgrond. Pas dan kan je zie hoe enorm zo’n schip is. Ik had een keer de QE2 op de foto.

Wil je reageren? Dat kan!