Bonaire 21 januari – de verkeerde kant op

Terwijl de koffie nog aan het indalen is besluit ik maar weer eens wat voortgang te maken. Arie (de windvaan) moet voorzien worden van een nieuw tandwiel. Na het uitlijnen van gisteren is het nu tijd om gaten te boren om het tandwiel op de as te borgen. Met as en tandwiel exact uitgelijnd boor ik voorzichtig een eerste gat van 5mm en pak vervolgens mijn nieuwe M6 draadtapset om er schroefdraad in te tappen. Vandaag eens niet teveel denken maar gewoon doen is mijn motto. Ik ga dan ook voortvarend te werk. Het is al even geleden dat ik ergens draad in heb getapt en alhoewel het mij wel even bevreemd dat de tap linksom erin gedraaid moet worden ga ik toch gewoon door. Vandaag niet teveel filosoferen maar vaart maken! Een tap is een tap nietwaar?! Als het draad netjes in het gat zit kan het boutje erin en kan ik de andere gaten boren waarin ik vervolgens borgspietjes kan slaan. Ja, dat is het idee dan want de uitvoering stokt weer eens. De draad blijkt een linkse draad te zijn en normale metrische boutjes willen daar natuurlijk niet in. Ik kan mij wel voor mijn kop slaan dat ik dat niet meteen heb opgemerkt. Nu ik meer in detail kijk naar de tap staan er inderdaad de letters LH op, dat staat niet voor Lekker Handig maar voor Left Hand natuurlijk. Ach, dan koop je toch gewoon een paar links draaiende boutjes zou je zeggen. Maar die blijken niet te bestaan, of uitgestorven te zijn…! Ik stuur Robert nog wel even een mail met de melding dat ie mij een tap met linkse draad heeft verkocht en of hij dus ook een links boutje voor mij heeft maar eigenlijk weet ik het antwoord wel… Ik vrees dus dat ik het gat zal moeten opboren en er M8 draad in moet tappen. En daar baal ik van. En daar heb ik dan ook weer een 6.8 mm boortje voor nodig en die heb ik natuurlijk ook weer niet. Het is inmiddels net twaalf uur en Caribbean Fasteners zit tot 14.00 dicht. Wellicht maar goed ook want dat geeft mij de tijd om even af te koelen in mijn buitenbad. Om 14.00 uur meld ik mij weer bij Carribean Fasteners, Robert erkent zijn fout en nee hij heeft geen linksdraaiende boutjes… Mooi is dat. Ik lever de tapset weer in en verlaat het pand met een machinetap M6 (eentje die boort en meteen tapt) en een paar geschikte boortjes voor een M8 gat. Eenmaal terug aan boord besluit ik eerst maar eens te proberen de draad om te draaien met de machine tap. Ik heb er weinig fiducie in maar het blijkt wonderwel te werken. De draad wordt er vast niet veel sterker van maar ik zet ‘m toch met loctite vast en het boutje hoeft alleen maar te borgen. Opgelucht begin ik aan de twee andere gaten. Die zitten er gelukkig vrij snel in en ik zoek er een stel passende M6 boutjes en moertjes voor. Ik heb besloten de spietjes niet te gebruiken, die vertrouw ik toch niet. Kan ik er beter een paar boutjes met borgmoertjes indraaien lijkt mij. De tijd vliegt als je zo bezig bent en de vijf is alweer bijna in de klok. Ik besluit dan ook maar de boel op te ruimen en fase 2 voor morgen te bewaren. Na een paar sundowners (melk met wodka in dit geval) met Shelley spring ik nog maar eens overboord en fris mijzelf op. Daarna ga ik rap aan wal om naar ZaZu te wandelen om aldaar met een aantal lieden een verjaardagsburger te eten op Tim’s verjaardag. Hij is vandaag 30 geworden, wat een leeftijd…. Met volle magen begeven we ons vervolgens naar Havana’s waar het er met de beentjes uithangt. Voor een woensdag is het werkelijk debiel druk. Wat blijkt; een (of meerdere?) bekende muzikanten blijken vanavond te jammen in Havana’s. En het gerucht gaat dat een daarvan (blazer/trompetist/toetsenist) in de band van Prince zou spelen. Als Princefan moet ik dat natuurlijk wel even aanhoren en zien! De heren op het podium komen mij niet bekend voor maar ze spelen heel aardig moet ik zeggen. In het begin wat luie, slaapverwekkende jazz maar rond middernacht begint het er wat meer op te lijken, komen er wat funcky riffjes tevoorschijn en trekt een donkere dame haar gouden strotje open. Tim is inmiddels ook lekker op dreef maar tegen enen houd ik het toch maar voor gezien en ga richting boot. Ik ben tenslotte geen 30 meer…

Via Hans Mombers werd ik nog getipt over een fraai ‘Dronefilmpje’ over Bonaire (op youtube). Mijn boot komt er zelfs in voor. Klik onderstaande foto voor het filmpje.

 

dronevideo Bonaire

 

NB. de artiest blijkt Philip Lassiter te zijn geweest.

This entry was posted in Dutch. Bookmark the permalink.

Wil je reageren? Dat kan!