Bonaire – St. Maarten 15 februari – dag 7

Het valt nog niet mee om de snelheid laag te houden. Aan de windvarend had ik daar helaas niet zo’n moeite mee.. Maar met de wind van opzij, een klein lapje voorzeil en golven van opzij gaat de boot zo’n 2,5 tot 3 knopen en de bewegingen zijn verre van comfortabel. Met meer zeil zou ik stabiel op een zij worden gedrukt maar nu wiebel ik enorm. Daarnaast is het op dit stukje water een stuk drukken dan op de lege caraibische zee dus moet ik nog uitkijken ook. Tot een uur of een doe ik nog wel wat hazeslaapjes maar daarna blijf ik toch maar wakker, bang om door mijn wekker heen te slapen. Langzaam maar zeker komt St. Maarten dichterbij. Tegen vijf uur ben ik redelijk dicht genaderd en moet de snelheid er nog wat meer uit. Voor top en taken dobber ik voor het lapje langzaam richting Simsonbay. Wanneer het licht begint te worden begin ik aan de laatste ca. 1,5 mijl naar de ankerplaats en om zeven uur gaat het anker in de grond, net voor de Razzle Dazzle van Joop.
Na even opruimen gaat om negen uur de dinghy overboord, monteer ik de buitenboordmotor erachter en ga op pad om in te klaren. Ben niet de enige maar het gaat vrij vlot en een klein half uurtje later sta ik ingeklaard en wel weer op de kade. Kan op dat moment net zien hoe meerdere miljoenenjachten zich verzamelen om onder de brug door te gaan. Wat dat betreft is het een bizar eilandje, het ligt hier werkelijk vol met enorm grote en glimmende miljoenenjachten. Wanneer de caravaan eenmaal door de brug is ga ik ook maar weer op pad. Op de AIS zag ik dat de True Blue (van Ton en Dominique) ergens achter in de lagune ligt. Ton werkt hier in het onderhoud van megajachten en is dus goed bekend met de (on)mogelijkheiden hier op St. Maarten. Ik wil hem dus eens vragen of er hier een bedrijf is dat revisies van keerkoppelingen doet. Wanneer ik bij de True Blue aankom liggen er al meerdere dinghies, blijkbaar kom ik net op tijd voor de koffie! Krijg er van Dominique zelfs nog een koekje bij. Van Ton begrijp ik dat er hier geen bedrijf is dat specifiek keerkoppelingen oid reviseert dat is jammer. Maar aan de andere kant is hij van mening dat de Hurth keerkoppeling dusdanig simpel is dat het zelf te doen moet zijn. Vermoedelijk zijn de frictieplaten versleten en die zijn goed te vervangen. Volgende probleem is dan natuurlijk wel dat je de onderdelen moet zien te vinden dan wel invliegen? Wel heb ik nog een identieke reserve keerkoppeling liggen Waarvan ik vermoed dat die nog wel prima is. Althans qua werking want ik wil dan wel de olie aftapplug fixen (die is er momenteel ingekit). Om de keerkoppeling te wisselen zal het hele motorblok zo’n 15 cm naar voren moeten trouwens, ook geen eenvoudige klus. Om dat te doen zal ik zoiezo de lagune in moeten want op de baai staat teveel swell/golfslag en dat wil je niet hebben als je een motorblok van ruim 300 kg probeert te verplaatsen?Hoe ik dat blok moet verplaatsen is nog wel even een puzzel trouwens. Genoeg om over na te denken dus. Ik laat Ton en Dominique snel met rust want ze hebben zelf genoeg te klussen. Onderweg terug maak ik nog een stop bij Barnacles (kroeg) waar niet ver vandaan meerdere winkels en supermarkt(jes) zijn die open zijn. Ik wil een datasimcard zien te scoren maar dat gaat op zondag toch niet lukken blijkbaar. Ik snuffel even rond bij een supermarkt, eet even een broodje bij een broodjeszaak en ga dan weer op pad. Bij de jachtclub nabij de brug hebben ze blijkbaar internet dus daar ga ik maar even heen om mijn mail te checken. Terwijl ik een colaatje naar binnen giet haal ik de mail binnen. Waaronder een mail van Robert waaruit ik kan opmaken dat hij normaal gesproken ergens bij Lagoonies te vinden is. Als ik afgerekend heb ga ik die kant van de Lagune dan ook maar even verkennen, daar blijken ook Island Waterworld en Budget Marine te zitten maar een Robert vind ik er niet. Dan maar terug naar de boot, Niet ver van mijn boot verwijderd dobbert een dinghy met een bekende bruine kop erin, het is Robert! Na een jaar of drie elkaar niet gezien te hebben is het goed elkaar weer even in de ogen te kunnen kijken en bij te kletsen. Na koffie aan boord gaan we even naar de jachtclub voor een hapje en een drankje. Ook buurman Joop zit er met een dame aan een drankje. We schuiven bij Joop en Carin aan en het is er goed toeven. Voor het avondprogramma ben ik uitgenodigd voor een BBQ bij Rock (een vriend van Robert) aan boord. Robert gaat daar nog wat voor regelen en ik ga terug naar de boot om de huiken even over de zeilen te trekken, om mezelf even op te frissen en een mes over mijn bebaarde tronie te halen. Terwijl ik met dat laatste bezig ben komt Robert alweer aanvaren. Hij heeft twee T-shirts bij zich, kadootje van Rock voor onze hereniging. Na een biertje aan boord te hebben gedronken gaan we richting Lagoonies waar de catamaran van Rock ligt en waar de voorbereidingen voor de BBQ al in volle gang zijn. Rock is niet alleen een aardige vent maar ook een begenadigd gitarist. Na de nodige rumpunches trekt hij dan ook zijn gitaarcollectie uit het vet, zet de versterker aan en speelt meen op de tonen van Chris Rea, zijn favoriete muziek blijkbaar want mr. Rea vermaakt ons al de hele avond. Ook de Australische achterburen van Rock blijken het wel prima te vinden en niet veel later zitten ze ook bij Rock aan boord aan de rumpunch. Inmiddels is het al vrij laat (denk ik) en beginnen bij mij de verschijnselen van slaapgebrek merkbaar te worden. Hoogste tijd dus om mijn eigen boot en mijn kooi op te zoeken en wat slaap in te halen!

This entry was posted in Dutch. Bookmark the permalink.

2 Responses to Bonaire – St. Maarten 15 februari – dag 7

 1. Martin says:

  Hi Gaby,

  Ik heb aan mijn zus Mariette doorgegeven dat je in de baai ligt. Ze woont en werkt op St.Maarten, doet er iets aardigs in het onderwijs. Ze kanoot en Lasert wel eens een rondje door de Simsonbaai, kan zijn dat je haar bruine hoofd ineens boven je boordrand uit ziet komen.

  Ik heb destijds de Senang van Pim van Rotterdam naar Lissabon gebracht, en alle vermakelijke avonturen sindsdien van Feeks, Makaio, Deesse en natuurlijk van jou gevolgd.

  Veel plezier verder, succes met de reparaties, en met de komende Heineken regatta.
  Nina en Ken gaan hem varen met Ben en Marcel.

  Martin Groosman
  Malden

 2. Hans says:

  Hi gaby,
  Welkom in st Maarten! Mooie overtocht geweest. Doe Joop van de Razzle de groetjes van ons.

Wil je reageren? Dat kan!