Trinidad 29 juni 2016 – meer offertes (maar niet genoeg)

Ik heb nog eens naar de eerdere offerte gekeken vanochtend een van de onderdelen daarin is het verwijderen van de dieselolie uit de tank. Dat ga ik zelf maar eens doen vanochtend. Na het ontbijt ga ik dan ook even naar Budget Marine om een stukje slang te kopen. Ik graaf mijn lege jerrycans op en ontkoppel de aansluiting op mijn dagtank. Via de handpomp om de dagtank te kan ik nu de jerrycans vullen, voordeel is dat het dan meteen via het grote separfilter gaat. Het is even pompen maar redelijk snel heb ik drie jerrycans van 22 liter gevuld. De dieselolie ziet er wat donker uit maar is wel redelijk helder (doordat het door een filter gaat). Wanneer ik tussendoor het laagste punt van het filter aftap komt daar wel gruis en rommel uit. Denk dus dat het goed is dat de tank een keer schoongemaakt wordt… Met drie jerrycans ben ik er nog niet en ik besluit ook de twee waterjerrycans hiervoor in te gaan zetten. Heb ze toch nooit voor drinkwater gebruikt aangezien ze chemisch bleven ruiken (zijn gebruikte jerrycans uit Suriname). Alleen moet dan wel eerst al het water eruit.  Na leeglopen laat ik ze op de kop in de kuip staan. Time flies en het is alweer kwart over elf, tijd om naar de zeilmaker te gaan om de offerte voor mijn sprayhood op te halen. Repareren kost 2.870 TT (ruim 400 euro dus nieuwe vensters, ritsen en alles stikken), een nieuwe komt op bijna het dubbele. Flinke bedragen dus. Met de oude sprayhood onder de arm fiets ik naar zeilmaker nummer twee een eind verderop bij Tardieu marine. Het is een wat kleinere zaak maar de eigenaar is zeer vriendelijk en hij kletst mij de oren van mijn kop. Uiteindelijk komt hij met een prijs, 2000 TT voor professioneel laten reinigen en impregneren, vervangen vensters en ritsen en alle naden opnieuw stikken. Dat lijkt mij een redelijke offerte en ik laat de sprayhood er dus achter tezamen met een aanbetaling. Ik ben nu ook bij lasser numero uno in de buurt dus ga ik er maar even langs om naar de offerte te informeren. De eigenaar is er niet maar komt niet veel later binnen, maakt een wat afwezige indruk, heeft personeelsproblemen en is er dus nog niet aan toegekomen om een offerte voor mij te maken. Gaat ie vandaag proberen… Niet geheel gerust fiets ik terug naar Powerboats en meteen door naar de Roti Hut. Het is nu kwart over twaalf en mijn maag rammelt. Als je zo laat komt is de keuze minder reuze dus wordt het rijst met groente en vlees. Terwijl ik in de rij sta kom ik in gesprek met een jong stel uit Nieuw Zeeland, ze hebben in Europa een boot gekocht en varen deze terug naar Kiwicountry. We schuiven gezamenlijk aan tafel en ook Stefaan schuift aan voor een rijstmaaltijd. Even na een uur ben ik weer aan boord en check mijn mail. De offerte voor het zandstralen is binnen… Die offerte is min of meer wat ik had verwacht eigenlijk. Heb hem laten opsplitsen in het stralen van alleen de waterlijn en het stralen van het gehele onderwaterschip. Op het onderwaterschip heb ik diverse blazen, de oude primer laat daar los van het staal. Bij openkrabben komt er dan wel blank staal tevoorschijn maar goed is het niet. Bij het afsteken van aangroei neem je dan zo een blaas mee en heb je dus blank staal (had ik in Bonaire). Voordeel van het helemaal laten stralen is dat je mogelijke andere zwakke/slechte plekken ook sneller tegenkomt. Ok, niet leuk maar dan kan je er wel wat aan doen voordat je op een idyllische locatie met huis en haard afborrelt. Eenmaal gestraald en opnieuw in de coating gezet kan het onderwaterschip er dan weer jaren tegen neem ik aan. Kortom, ik neig dus naar het laten stralen van het hele onderwaterschip. Wel heeft de offerte voor het stralen nog wat geheimtaal in zich dus dat ga ik eerst maar eens via internet ontcijferen. Ik duik dus maar eens in de zandstraalwereld, komt nog heel wat bij kijken (mate van ontroesting, ruwheid van het resulterende oppervlak, oppervlaktebehandeling na stralen, etc). Ben er dan ook best even een tijd mee zoet. Uitermate leerzaam maar de middag is zo weer om. De offerte van de lasser komt helaas niet binnen vanmiddag. Tegen zes uur duik ik onder de douche en ga daarna even de benen strekken en een sigaar roken. Wanneer het bijna donker is kom ik bij de waterkant en de lokale bar uit en ontmoet daar wat bekenden. Terwijl we wat staan te babbelen horen we regelmatig een harde plons. Kleine visjes komen op het licht van de kade af en pelikanen laten zich er met flinke snelheid in het water plonsen om ze te verorberen. Andere, wat sierlijkere vogels, scheren met snavel open al water (en hopelijk vissen) scheppend over het water. Heel apart om te zien. Mijn sigaar is op en ik zeg de beste mensen gedag en ga retour naar de boot om nog even wat te eten en om daarna bijtijds naar bed te gaan. Het was een leerzame maar weinig productieve dag…

This entry was posted in Dutch. Bookmark the permalink.

Wil je reageren? Dat kan!