Falmouth 17 juni – Gale warning

Zoals gisteren al was voorspeld is het grijs en regent het als ik wakker word. Hoopvol download ik in de ochtend de recente weersinformatie om te zien of mijn weerwindow er nog is. Het wordt helaas niet beter maar eerder wat slechter. De wind op woensdag op de atlantic neemt nog wat toe tot bft 6 a 7 en vrijdag komt er weer een periode met zuid-westenwinden. Ik twijfel enorm, de wind mag dan wel vrij stevig zijn maar is wel uit de goede richting dus dan maak je wel mijlen.  Aan de andere kant is het maar een voorspelling, de wind kan meevallen maar de zuidwestenwind kan ook net weer wat eerder invallen. Ik vind het weerwindow wat aan de krappe kant eerlijk gezegd. Maar aan de andere kant wil ik ook wel erg graag een keer hier weg! Ik kijk ook nog even naar de voorspelingen voor de lokale kuststreek. Voor vandaag geldt er een stormwaarschuwing (afgegeven vanaf bft 8) voor de kust van Cornwall (en daar moet ik toch langs…).  Hmmm, dergelijke omstandigheden ga ik niet bewust opzoeken dus daarmee is vertrek vandaag wat mij betreft geen optie meer. Teleurgesteld druip ik af naar de boot. Ik vrees dat de Frankrijk optie dan toch maar uit het vet gehaald moet worden. Camaret sur mer (nabij Brest) ligt redelijk gunstig en is ca 120 a 130 mijl varen. Weer een allnighter dus maar dan ben je tenminste wel ergens anders en een tikkie dichter bij Spanje. Vanaf Camaret is het ongeveer 3 dagen varen dus heb je aan een kleiner weerwindow genoeg. Het plan is nu dus om morgen te vertrekken met als doel Frankrijk. Ik ruik de stokbroden al! Ook de haven is daar wat goedkoper en je schijnt er ook redelijk goed te kunnen ankeren.

Ik doe nog wat aan proviandering en besluit er dan verder maar een relaxed dagje van te maken. Kan ik mooi nog een tochtje met de ferry naar St Malpas maken. Dat is ongeveer een uur de river Fal op. Zou ook met mijn eigen boot kunnen gaan natuurlijk maar gezien het takkeweer kies ik toch maar voor de ferry. Zodra ik Falmouth inwandel lijkt het weer zowaar op te klaren en breekt een vaal zonnetje door. Ook de wind lijkt erg mee te vallen. Dan ga je toch twijfelen aan je beslissing….maar ja daar is het nu te laat voor. Ik geniet van het boottochtje op e river Fal. De rivier wordt steeds smaller en de beide oevers zijn weelderig groen. Het eindpunt is St Malpas. Dat is niet altijd zo want met hoog water kan de ferry nog een mijl of twee door naar Truro. Aangezien het laagwater is stopt de bootreis echter in St Malpas. De meeste grijsaards gaan vervolgens op de bus naar Truro. Ik struin even door St Malpas maar meer dan een cluster huizen met een kroeg is het niet dus ik ga met dezelfde boot maar weer terug. Normaal gesproken gaat de ferry ook via St Mawes maar aangezien het water vrij rustig is wordt de St. Mawes ferry geënterd en kunnen de vier passagiers voor St Mawes midden op de rivier overstappen. Wanneer ik weer terug wandel naar de boot is de wind zowaar vrijwel gaan liggen en is de temperatuur weer eens aangenaam. Lekker natuurlijk maar waar is de voorspelde storm en de 24 uur regen?! Die regen komt er dan toch weer begin van de avond. Na een paar gebakken eieren en een filmpje ga ik vroeg naar bed. Even nog een goede en lange nachtrust zodat ik morgen fit ben voor een vertrek naar de overkant!

Classic trainingship

Classic trainingship

Leuk buitenhuisje

Leuk buitenhuisje

Schepen aan een mooring op de rivier

Schepen aan een mooring op de rivier

Veel groen met af en toe wat bakstenen

Veel groen met af en toe wat bakstenen

St Malpas is in zicht

St Malpas is in zicht

Het enige vertier alhier

Het enige vertier alhier

 

This entry was posted in Dutch. Bookmark the permalink.

Wil je reageren? Dat kan!