Trinidad 13 oktober 2016 – Cut-less, spend-more

Ben er om half zeven uit, dat mag want ik heb geen buiten schilderprogramma vandaag… Na de koffie en het ontbijt begin ik maar eens met een stukje schilderen, de binnenkant van de romp ter hoogte van de boekenkast nog maar een keer. Rond half negen ben ik daar mee klaar en pak ik pen en papier. Mede op basis van de geleende ‘trekker’ van Albert schets ik een iets ander model die bij mij zou kunnen werken. De ronde schijf die Albert heeft moet ik dan vervangen voor een model dat aan weerzijden is afgezaagd zodat ik het door de oude cutless bearing naar achteren kan schuiven. Eenmaal achter de bearing moet ik ‘m dan kantelen en vervolgens een draadeind erdoor schuiven. Aan de binnenzijde kan ik er dan een par moeren op draaien en daarna kan ik met en overmaats stuk pijp en een dikke plaat proberen de bearing eruit te trekken. Vaag verhaal wellicht als je ’t niet ziet maar ik maak er t.z.t nog wel een foto van… Het essentiële onderdeel zal ik alleen nog moeten laten draaien/maken bij een machineshop in de buurt. Maar goed, het is allemaal theorie en ik zal toch eerst een nieuwe cutless bearing moeten zien te krijgen alvorens ik de oude eruit probeer te frummelen. Budget had ‘m niet, maar heel misschien heeft Peake’s er nog een liggen op zolder of in de andere vestiging. Fiets er dus eerst maar even heen alvorens een taxi te nemen naar LP marine. Helaas heeft Peake’s er geen meer op voorraad, dus toch met de taxi naar Port of Spain. Op de kaart heb ik opgezocht waar die zaak ongeveer zit en ik laat mij door de taxi in de buurt afzetten. Na een korte wandeling heb ik de zaak gevonden. Ze hebben er meerdere op voorraad dus dat is geregeld. Vraag er ook naar Separ filterelementen (hebben ze, wellicht later nog een reserve filter kopen) en ik vraag naar uitlaatpakking voor mijn motor. Die hebben ze niet maar ze hebben wel speciaal pakkingsmateriaal waaruit je de pakkingen kan snijden. Neem daar dan toch maar een vierkante voet (sqaire foot) van mee. Kan er wel 15 of 18 pakkingen uitsnijden denk ik (kost ca. 18 euro omgerekend, dus een euro’tje per stuk). De cutless bearing kost wat meer, zo’n 86 euro. Met de buit op zak neem ik een taxi retour naar Chaguaramas. Bij terugkomst eerst maar eens lunchen en even uitbuiken. Daarna stap ik op de fiets om even bij de propellorman te buurten. De as blijkt zo goed als recht te zijn, alleen zat er aan de kant van de propellor een kleine afwijking, die hebben ze gecorrigeerd. Daarna hebben ze de koppeling op de as gemonteerd en gecontroleerd of het vlak dat op de keerkoppeling gemonteerd moet worden perfect haaks staat op de as. Dat blijkt niet het geval, er is een kleine afwijking en de koppeling zal dus moeten worden gecorrigeerd (afgedraaid). Deze afwijking zou de mogelijke oorzaak kunnen zijn van het niet perfect kunnen uitlijnen van de motor op de as. Aan de andere kant bedenk ik mij dat het wellicht ook kan zijn ontstaan door de mishandeling van de koppeling in de poging deze te verwijderen… Nou ja, straks is alles weer recht tenminste. Een prettig idee. Even na drie uur ben ik weer terug bij de boot en werk nog even aan de schets voor de trekker. Morgen maar eens op zoek naar iemand die het voor mij kan maken. Het is vrij simpel maar je hebt even een draaibank nodig. Verder doe ik vandaag weinig nuttigs meer. Ik begin wat vroeger met koken dan anders, kijk maar weer wat afleveringen van House of Cards en duik even na negen uur mijn nest in.

This entry was posted in Dutch. Bookmark the permalink.

3 Responses to Trinidad 13 oktober 2016 – Cut-less, spend-more

 1. Beste Gaby,

  Bij mijn Malö zit het lager ook in een pijp. Deze heb ik met een reciprozaag in gezaagd, daarna met beitel en tang er uit gepeulkt. Het lager moest nog een paar tiende afgedraaid worden om hem passend te krijgen.
  Groet Willem Belanda.

  • skipper says:

   Hoi Willem,
   ik probeer het eerst met de mcGyver trekker, als dat niet werkt gaat de reciprozaag er hier ook in… Was je lager wel de juiste maat dan als ie moest worden afgedraaid? Hopelijk past die van mij wat beter… Maar zover ben ik nog niet.

Wil je reageren? Dat kan!